dimecres, 1 de desembre del 2010

Discurs de Quim Monzó a la Fira del llibre de Frankfurt (2007)



L'any passat es va fer una exposició sobre la vida i obra de Quim Monzó, arran de la qual Julià Guillamon va preparar un llibre/àlbum Com triomfar a la vida. En la introducció analitza l'obra de Monzó i acaba sintetitzant-la en 10 punts. Us en deixe el fragment:
Prenent com a punt de partida els articles inicials i examinant la continuïtat dels temes i els recursos al llarg de tota la seva obra, podríem sintetitzar en deu punts les característiques del seu art:
1. El desengany i la perspectiva postutòpica, la consciència de la fluïdesa dels fenòmens culturals, els gustos i les modes
2. La recerca d'equivalents i models en l'actualitat i en la història de la cultura en els quals es reconeix i que sovint esdevenen una referència per als seus lectors.
3. L'ús d'informacions del món del periodisme, de la política, de l'art, de la música, de la televisió o de la gastronomia per oferir una imatge coral del món contemporani.
4. L’ individualisme: la necessitat d’anticipar-se, de defugir els discursos imposats i denunciar els comportaments gregaris.
5. L’esperit del passavolant: la creació com a resultat d’un itinerari pel món físic que permet integrar elements de la realitat en l’itinerari del discurs. L’escriptor com un observador que es manté a distància dels fenòmens que retrata.
6. La invenció d’un personatge públic que encarna el seu tarannà descregut i provocador i que forma part de la pròpia ficció
7. La burla dels discursos salvadors i l’ús de la paròdia com a antídot contra les idees mastegades, els estereotips periodístics i narratius.
8. El sentit novel•lesc: la capacitat de crear històries que expliquen situacions humanes universals i que esdevenen mites contemporanis. En la mateixa línea Monzó rellegeix amb un nou sentit els contes tradicionals i els grans temes de la literatura.
9. El sentit plàstic: la capacitat de sintetitzar les seves observacions en sèries fàcilment visualitzables i crear imatges simbòliques que expressen pensaments i idees abstractes
10. El rigor i la precisió lingüística: la llengua com a mitjà de creació i comunicació, espai de conflicte on es posa en joc la raó, la intel•ligència i la dignitat humana.»
Julià Guillamon

(Com triomfar a la vida, Cercle de Lectors/Galàxia Gutenberg, Barcelona, 2009)

El Trànsit: Quim Monzó a Persones Humanes

El video ja té un temps però és interessant: la intervenció de Quim Monzó al programa de Miquimoto Persones humanes